Så blev Stora Stenens drömprojekt verklighet – nu har din förening chansen

Nu har Sveriges föreningar chans att få sitt drömprojekt förverkligat då XL-Hjälpen återigen öppnat för nomineringar.
Föreningen Stora Stenen är en av de tidigare vinnarna.

– Utan XL-Hjälpen hade vi aldrig kunnat fortsätta vår verksamhet på samma sätt som tidigare. Vi är så glada och tacksamma, säger Paavo Lundqvist, eldsjäl och grundare av Stora Stenen.

Gör din nominering till XL-Hjälpen här

Intresset för XL-Hjälpen har varit enormt sedan starten 2019. Hittills har det kommit in 3 000 nomineringar och utifrån dem har 17 föreningar och organisationer runt om i Sverige fått sina drömprojekt genomförda.

En av dessa är den ideella föreningen Stora Stenen vars namn blivit uppkallat efter ett flyttblock från istiden. Föreningen driver sedan 2010 ett uppskattat friluftsområde i närheten av Överboda, en dryg mil väster om Umeå.

Här finns bland annat en grillstuga med 80 kvadratmeter terrass, en jaktstuga som alltid är öppen samt ett trädhus som byggts på tre tallar. Vissa kommer bara hit för att grilla en stund och njuta av naturen, medan andra bor över i någon av stugorna.

Platsen är ett populärt utflyktsmål som varje år lockar tusentals besökare.

– Och det är tillgängligt för alla, det har alltid varit en viktig del i vår verksamhet, påpekar Paavo Lundqvist.

Träbroar i allt sämre skick

Och det är här XL-Hjälpen kommer in i bilden.

Stora Stenen ligger nämligen i svårtillgänglig terräng, en kilometer från vägen och med en höjdskillnad på 50 meter. Egentligen inte alls idealiskt för en verksamhet som vill vara öppen för alla, framför allt för funktionshindrade som annars har svårt att ta del av vår vackra natur.

Men med hjälp av långa träbroar, en fyrhjuling och en ombyggd timmervagn har gästerna, inklusive  permobiler och rullstolar, kunnat transporteras över stockar, stenar och raviner, ända upp till friluftsområdet.

Problemet har bara varit att skicket på träbroarna genom åren blivit allt sämre och att lappa och laga fungerar inte hur länge som helst.

Men att bygga nya träbroar över den otillgängliga terrängen kostar mycket pengar, mer än vad den ideella föreningen skulle klara av.

Då fick Christina Sundström, en annan av eldsjälarna i Stora Stenen, syn på en annons i lokaltidningen.

– XL-Hjälpen! Vi tyckte att det där verkade perfekt för oss så vi skrev ihop en nominering och skickade in, berättar Christina.

”Otroligt bra blev det”

Någon månad senare blev de kontaktade av XL-BYGG och fick frågan om de skickat in en nominering till XL-Hjälpen.

– Javisst, svarade vi och fick sedan höra att vi vunnit. Det kändes helt fantastiskt att just vårt projekt blev utvalt bland tusentals nomineringar.

Problemet med de uttjänade träbroarna var snart ett minne blott. XL-BYGG Umeå utsåg ett team av proffsiga hantverkare som på en vecka byggde nya träbroar, tillsammans med eldsjälarna i Stora Stenen. 

– Otroligt bra blev det, med tryckimpregnerat virke dessutom, säger Paavo Lundqvist och tillägger:

– Vi är så glada och tacksamma för den hjälp vi fått, nu kan vi fortsätta att driva vår verksamhet i många år till.